
Vinçlerin Çalışma Prensibi Nedir?
Vinçleri çalıştırmanın 3 yolu bulunmaktadır. Bunlar; insan gücü, akaryakıt veya elektriktir. Motor gücü, dişli çark sistemini çalıştırır ve vincin halatını yukarı ya da aşağı doğru hareket etmesine yardımcı olur. Bu şekilde vinç arzu edilen iş durumuna göre çalışmış olur. Motordan alınabilecek ilk reaksiyon ile dişli çark sistemine şaft yardımı ile aktarım yapılmış olunur. Dişli çark sisteminde meydana gelen güç vasıtası ile makara sistemi devreye girer. Makara üzerinde çelik halatı görmek mümkündür. Halatın ucunda ise kanca olacaktır.
Çelik halatın önünde yer alan kanca sistemi genel olarak çelik dökümden imal edilmektedir. Her vincin üzerinde maksimum ne kadar yük taşıyabileceği yazılmaktadır. Bu sayede vincin potansiyeli anlaşılmış olacaktır. İş güvenliği açısından vinçlerin üzerinde yazan maksimum ağırlık dışına çıkılmaması önemlidir. Bu durum ihlal edildiği takdirde ortaya pek çk istenmeyen iş kazası çıkabilmektedir. ıma mahsus vinçler için, özel tasarım gezer köprü vinçleri, özel üretim köprülü vinçler, özel tasarım vinçleri dizayn edilmekte ve bu dizayna göre de üretimi yapılmaktadır.
Çelik halatlı vinçlerin hareket kabiliyetine göre 3 gruba ayırmak mümkündür. İlk gruptaki vinçler iki hareketlidir. Düşey yönde, aşağı yukarı yönlerde hareketlerini gerçekleştirir. Buna örnek olarak asansörler ya da sabit kaldırma makinelerini verebiliriz.
İkinci gruptaki vinçler ise toplamda dört hareketi olan vinçlerdir. Aşağı yukarı hareket etmenin yanında köprü kirişi müsaade ettiği müddetçe sağ ve sol yöne doğru hareket edebilirler. Buna örnek olarak ise kedi arabalı kaldırma makineleri ve monorayları verebiliriz.
Üçüncü grupta yer alan makineler ise altı hareketlidirler. Bu vinçler tüm sistem vincin bulunduğu alan boyunca hem ileri hem de geri gider. Bu işlemi köprü kirişlerinin her iki yanında bulunan köprü yürüyüş başlıları vasıtası ile yapmaktadırlar. Bunlara örnek vermek gerekirse çift kirişli portal vinçler, tek kirişli portal vinçler, çift kirişli gezer köprü vinçler, tek kirişli gezer köprü vincini verebiliriz.
Köprü yürüyüş başlıklarına göz attığımızda ise asılı ya da üstten binili tipte olduğunu söylemek mümkündür. Bayrak yani pergel vinçleri bu gruba dahil edebiliriz. Keza bu makinelerin ikinci gruptaki özellik olan dört hareket haricinde beşinci ve altıncı hareket olarak kendi sabit etrafında 270° ve 180° sağa, sola dönme kapasiteleri bulunmaktadır.